Γιατί να πούμε ναι στην εξ αποστάσεως διδασκαλία;

e-learning

Πολλοί είναι οι επικριτές της διδασκαλίας από απόσταση, καθώς κατ΄αυτούς δε γίνεται «σωστό μάθημα». Προσκολλημένοι στις παραδοσιακές μεθόδους, αποστρέφονται της χρήσης ψηφιακών μέσων κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις που αφορούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και να δικαιολογούνται από το φόβο του «αγνώστου». Αλλά με μια λελογισμένη χρήση αυτών των εργαλείων, το μαθητικό κοινό μπορεί να έχει όχι μόνο τα ίδια μαθησιακά αποτελέσματα, αλλά και να αναπτύξει δεξιότητες-εφόδια που θα το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή.

Και ιδού οι κυριότεροι λόγοι:


Διδασκαλία υψηλής ποιότητας
Οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν να χειρίζονται τους ψηφιακούς πόρους και τα ψηφιακά εργαλεία είναι πραγματικά έμπειροι, λάτρεις της εργασίας τους και η προετοιμασία των μαθημάτων τους απαιτεί από αυτούς να κάνουν περισσότερη δουλειά από ό,τι για τα "κλασικά" μαθήματα. Η πρόκληση είναι επίσης παρούσα γι' αυτούς. Χρειάζονται συγκεκριμένες  δεξιότητες διαχείρισης των μαθητών και μαθητριών, ειδικότερες από αυτές που απαιτούνται στην παραδοσιακή διδασκαλία προκειμένου να μην χάσουν την προσοχή των φοιτητών και να ενισχύσουν το κίνητρο τους.


Ανάγκη για περισσότερη μελέτη και ανάπτυξη οργανωτικών και ευρετικών δεξιοτήτων
Όπως και με τα δια ζώσης μαθήματα, το περιεχόμενο ποικίλλει ανάλογα με τα μαθήματα και η εργασία που πρέπει να γίνει εξαρτάται από αυτά, φυσικά. Ωστόσο, οι μαθητές πρέπει να επιδείξουν υψηλό βαθμό οργανωτικής ικανότητας για να εκπαιδευτούν (διαχείριση του χρόνου εργασίας τους, έρευνα κ.λπ.). Ο ρυθμός εργασίας διευκολύνει την προοδευτική εξέλιξη «αναγκάζοντας» τους μαθητές να αυτενεργήσουν, να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με αυθεντικά κείμενα και να αυτονομηθούν, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις ψηφιακές τους δεξιότητες.


Μεγαλύτερη ευελιξία
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα από το σπίτι σας, γλυτώνοντας εργατοώρες από τις μετακινήσεις, σε ώρες προσαρμοσμένες στα ωράρια σας. Μπορείτε ακόμη να μελετήσετε οποιαδήποτε στιγμή αρκεί να βρίσκεστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο ή να έχετε πρόσβαση σ΄έναν υπολογιστή (φορητό ή σταθερό), σε μία ταμπλέτα ακόμη και από το κινητό σας τηλέφωνο. Μπορείτε ακόμη να επικοινωνείτε με τον καθηγητή ανά πάσα στιγμή, στέλνοντας ένα mail ή συμμετέχοντας σε συζητήσεις σε fora.


Δυνατότητες ομαδικής εργασίας
Είτε η ομαδική εργασία γίνεται αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως, πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένοι «χρυσοί» κανόνες Για παράδειγμα, συνιστάται ο ορισμένος ενός υπευθύνου της ομάδας που θα διαχειρίζεται και θα οργανώνει τα υπόλοιπα μέλη με σεβασμό στους άλλους και στο χρόνο παράδοσης των εργασιών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι απαραίτητη η επικοινωνία των μελών μέσα από κάποια πλατφόρμα (Zoom Cloud Meetings, Microsoft Teams, Google Meet, Messenger, Skype και Webex). Γνωρίζατε ότι τα παιδιά που αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ομάδα αισθάνονται λιγότερο άγχος και έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση;


Στις εποχές όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις πραγματοποιούνται με αλματώδεις και εκθετικούς ρυθμούς, οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις επιζητώντας την επίτευξη του στόχου που θέσαμε εξαρχής: της μάθησης.

 Αρτέμης Δαλαμπίρας

Καθηγητής Γαλλικών- Φιλόλογος
ΜΑ στη Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες με εφαρμογή στη  Γλωσσική Επικοινωνία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ / PRE-REGISTRATION

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ / FULL NAME
(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Συμπληρώνετε την γλώσσα και το επίπεδο που σας ενδιαφέρει (πχ. ΙΣΠΑΝΙΚΑ Α1 ή ΓΑΛΛΙΚΑ Β2)
Fill in with the language and the level you are interested for (eg. Greek A2)
 
Συμπληρώνετε το τμήμα που έχετε επιλέξει από αυτά που αναγράφονται στη ανακοίνωση (πχ Πέμπτη 18:00-20:15)
Fill in the hours you are interested for as those written on the announcement (eg. Thursday 18:00-20:15)
Για επίπεδα εκτός των αρχαρίων συμπληρώνετε την γλώσσα και το επίπεδο για το οποίο ενδιαφέρεστε και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας (πχ Γαλλικά Β2)
For intermediate levels please in the language and the level you are interested for and we will contact you (eg. Greek B1)
Τerms of service
ΣΥΜΦΩΝΩ να κρατήσει το Διαπολιτισμικό Κέντρο ΓΕΦΥΡΑ τα παραπάνω στοιχεία μου, προκειμένου να επικοινωνεί μαζί μου. 

I consent to use my contact information in order to contact me.
ΣΥΜΦΩΝΩ να κρατήσει το Διαπολιτισμικό Κέντρο ΓΕΦΥΡΑ τα παραπάνω στοιχεία μου, προκειμένου να επικοινωνεί μαζί μου. 

I consent to use my contact information in order to contact me.